Przygotowując placówkę na powrót dzieci pamiętaj:
- Grupy powinny przebywać w wyznaczonych i stałych salach.
- Jeśli jest to możliwe, liczebność grup powinna być mniejsza niż jest to uregulowane w rozporządzeniu MEN w sprawie organizacji publicznych szkół i przedszkoli.
- W miarę możliwości ogranicz przebywanie w placówce osób z zewnątrz.
Zadbaj o zachowanie dodatkowych środków ostrożności przy ewentualnych kontaktach z takimi osobami, w tym z dostawcami posiłków.
- Przy wejściu do przedszkola/szkoły bezwzględnie umieść płyn do dezynfekcji rąk
i zobliguj wszystkich dorosłych do korzystania z niego.
- O ile jest taka potrzeba, zaopatrz pracowników w środki ochrony osobistej,
w tym rękawiczki, maseczki ochronne, ewentualnie przyłbice.
- W pomieszczeniach higieniczno-sanitarnych – jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś
– wywieś plakaty z zasadami prawidłowego mycia rąk, a przy dozownikach z płynem instrukcje do dezynfekcji rąk.
- Wyłącz źródełko lub fontannę wody pitnej. Jeśli w placówce znajdują się inne dystrybutory wody, dzieci powinny z nich korzystać pod nadzorem nauczyciela. Zalecenia higieniczne w przypadku innych dystrybutorów wody zostały określone na stronie internetowej GIS.
- Dzieci, pod nadzorem nauczycieli, mogą korzystać z istniejących na terenie placówki placów zabaw i boisk.
- Jeżeli nie możesz zapewnić codziennej dezynfekcji sprzętu na szkolnym placu zabaw lub boisku, musisz go oznaczyć taśmą i odpowiednio zabezpieczyć przed używaniem.
- Zapewnij sprzęt i środki oraz monitoruj prace porządkowe, ze szczególnym uwzględnieniem utrzymywania czystości ciągów komunikacyjnych, dezynfekowania powierzchni dotykowych: poręczy, klamek, włączników światła, uchwytów, poręczy krzeseł i powierzchni płaskich, w tym blatów w salach
i w pomieszczeniach do spożywania posiłków.
- Przygotuj procedury postępowania na wypadek podejrzenia zakażenia
i skutecznie poinstruuj pracowników, jak należy je stosować. Pamiętaj, że każde wprowadzane wymagania, konieczne dla zachowania zdrowia, muszą być przedstawione i wyjaśnione odbiorcom.
- Przeprowadź spotkania z pracownikami i zwróć uwagę, aby kładli szczególny nacisk na profilaktykę zdrowotną, również dotyczącą ich samych. Do placówki
nie powinni przychodzić nauczyciele i inni pracownicy, którzy są chorzy.
- W miarę możliwości nie angażuj w zajęcia opiekuńcze nauczycieli i innych pracowników powyżej 60. roku życia.
- W miarę możliwości unikaj rotacji nauczycieli podczas sprawowania opieki
nad dziećmi.
- Wyznacz i przygotuj pomieszczenie (wyposażone m.in. w środki ochrony osobistej
i płyn dezynfekujący), w którym będzie można odizolować osobę w przypadku stwierdzenia objawów chorobowych.
- Umieść w łatwo dostępnym miejscu numery telefonów do: organu prowadzącego, kuratora oświaty, stacji sanitarno-epidemiologicznej, służb medycznych.
- Przygotuj ścieżki szybkiej komunikacji z rodzicami.
- Jeżeli organizujesz stołówkę, to obok warunków wymaganych przepisami prawa odnoszących się do funkcjonowania żywienia zbiorowego, dodatkowo wprowadź zasady szczególnej ostrożności, np. korzystanie z płynów dezynfekujących
do czyszczenia powierzchni i sprzętów.
- Zorganizuj bezpieczne spożywanie posiłków, w tym np. spożywanie posiłków
w małych grupach, czyszczenie blatów, stołów i poręczy krzeseł po każdej grupie. Wielorazowe naczynia i sztućce należy myć w zmywarce z dodatkiem detergentu w temperaturze min. 60 O C lub je wyparzać.
- Wymagaj od dostawców cateringu jednorazowych pojemników i sztućców.
|